Hur kan man tvätta fönster utan fläckar och ränder

By / In Uncategorized / 0 Comments

För att göra dina fönster lysande av renheten, behövs det lite: riktiga inventarier, bra tvättmedel och små knep som även våra mormödrar kände till.

STEG 1: TVÄTT FÖNSTERKARMAR

Innan du sätter i gång med tvätt av fönsterglaset behöver du ordna upp fönsterkarmarna. Börja alltid med fönstrets utsida.

Häll upp rent varmt vatten i ett behändigt kärl och ta bort smuts och damm från glaset och spröjsen. Använd en servett, en ren trasa eller en teleskopmopp med en mjuk vals.

Byt vattnet så ofta som möjligt. Om fönstret är för smutsigt, lägg till lite tvål eller diskmedel i vattnet – sådan rensning kommer inte att skada varken trä eller plast.

Aggressiva hushållskemikalier kan förstöra tätningslister och göra plasten gul. Det är inte önskvärt heller att du använder soda såsom andra slipmaterial – de kan skrapa glaset och fräta bort färgen på fönsterprofilen.

STEG 2: FÅ BORT FLÄCKARNA

Hur dyr din isolerruta än kan vara, blir alla plastkarmar gula med tiden. Man kan bleka dem med kalcinerad soda eller tvättpulver. Lös upp ett glas tvättmedel i 1 liter vatten, stryk lösningen på ytan, lämna för flera timmar och sedan tvätt fönstren noggrant.

Plasten tåler väl kontakten med isopropanol, metanol, etanol och andra sprit. Men du får inte använda aceton – det kan förstöra beläggningen.

I specialaffärer kan du också köpa blekande servetter för skötsel av kontorsutrustning. De är impregnerade av speciallösning som ger snabbt den ursprungliga färgen åt fönsterkarmar utan att skada deras yta.

Fläck av lim tas bort med hjälp av växtolja. Resterna av cement blötläggs med vatten från en handsprutspistol och skrapas bort försiktigt  med en egg eller tvättas bort med lösningsmedel. Fläckar av vattenbaserade färger ska först värmas med en het luftstråle (du kan använda en vanlig hårtork), och sedan tvättas av en varm tvållösning.

STEG 3: TVÄTT GLASET

För sluttvätt av glas använder man speciella löddersprayer samt ättikslösning eller salmiaklösning.

Fönstertvättmedel rensar fönsterytor snabbt utan att praktiskt taget lämna vissa spår. Men det rekommenderas inte att använda dem i soligt eller vindigt väder. Luftströmmar och solstrålar bidrar till att medlet torkar snabbt.

 

Du hinner helt enkelt inte att ta bort resterna av fönstertvättmedel och de kommer att lägga sig på glaset i form av gråaktiga ränder.

Knep 1: inför poleringen ta på sig handskar av flortyg – det hjälper att undvika uppkomsten av tillfälliga fläckar på glaset till följd av kontakten med dina fingrar.

Knep 2: när du torkar torr glaset, rör dig horisontellt inifrån och vertikalt utifrån för att undvika ränder på fönstret.

Om du vill bevara tvätteffekten för en lång tid, behandla fönstrets utsida med antistatmedel – i så fall kommer smutsen att lägga sig i mindre utsträckning på dess yta.